За дома

Строителни технологии, които ще използвате в бъдеще

Модерни технологии в строителството | sun-guard.eu

Според прогнозата на инженерната и строителната индустрия за 2023 г. 80 процента от инженерните и строителните ръководители са посочили, че планират да инвестират в цифрови технологии тази година. Инвестирането в най-новите строителни технологии помага на собствениците на фирми да улеснят дигиталните трансформации и да останат крачка пред конкуренцията.

Има реални, практически приложения и ползи за модернизирането на текущите ви процеси. И ако вашата строителна компания иска да поддържа конкурентно предимство, ще трябва да намерите начини да интегрирате нови подходи във вашата стратегия и работни процеси.

Тези авангардни технологии драстично променят начина, по който индустрията работи и как бъдещите проекти ще бъдат завършени.

Видове строителни технологии, оказващи влияние върху индустрията:

Приложения за събиране на данни
Дроновете
Софтуер за информационно моделиране на сгради (BIM).
Виртуална реалност и носими устройства
3D печат
Изкуствен интелект

Приложения за събиране на данни

Приложенията стават все повече норма в строителството и има защо. Повишената преносимост на таблетите и смартфоните позволява по-добра комуникация и възможност за работа от всяко място. По-конкретно, приложенията за събиране на данни помагат на строителните компании да събират по-бързи, по-точни и по-качествени данни от строителната площадка. Интегрирането на този тип технология във вашите настоящи процеси е лесно и изисква по-малка предварителна инвестиция, като същевременно предоставя големи предимства, включително:

Значително спестяване на време и намалени грешки при въвеждане на данни. Потребителите на приложението за събиране на данни съобщават за повече от 20 полеви и административни часа, спестени всяка седмица, заедно с 50 процента намаление на грешките при въвеждане на данни.

Подобрени работни процеси. Можете да автоматизирате работните потоци за събиране на данни, така че подаването на един формуляр да задейства изпращането на друг формуляр и така нататък, докато конкретна задача бъде завършена с всички необходими подписи и събрани данни. Освен това някои приложения за събиране на данни предлагат мобилни формуляри и приложения за уеб формуляри, така че вашият екип да може да изпраща формуляри на своите смартфони, таблети, лаптопи, настолни компютри – всъщност всяко цифрово устройство.
Подобрено съответствие с безопасността. Приложенията за събиране на данни могат да улеснят всичко – от ежедневни инспекции на оборудването до докладване за почти неизправност до цялостен анализ на безопасността на работата.
Незабавно отчитане. Независимо дали имате нужда от ежедневни отчети за работа, бърза обработка на резултатите от клиенти или бърз достъп до правна документация, приложението за събиране на данни ще ви помогне да рационализирате отчитането. Можете също така лесно да персонализирате отчетите въз основа на вашите бизнес нужди.

Дронове

Дроновете са най-широко използваната нововъзникваща строителна технология. Те могат да извършват проучвания на място по-бързо и точно от екипаж на земята и са по-евтини от въздушните изображения. Техните камери с висока разделителна способност и събраните данни могат да създават интерактивни 3D или топографски карти и модели и да извършват измервания на обема.

Друга полза от използването на дронове е възможността да се инспектират труднодостъпни места като мостове или около високи сгради, и то безопасно. Можете също така да ги използвате, за да наблюдавате напредъка на сайта за работа и да видите как работят хората.

Софтуер за информационно моделиране на сгради.

Използването на Софтуер за моделиране осигурява пространство за по-добро сътрудничество, тъй като всеки човек и област на експертиза може да добави своя част към един и същ модел, вместо да бъде разделен на множество версии на 2D чертеж на хартия. По този начин моделът се развива незабавно с приноса на хората, рационализирайки процеса и повишавайки ефективността. Софтуера също помага при решаването на проблеми в етапите на проектиране и планиране на проекта, като автоматизира откриването на сблъсъци и предоставя по-пълна картина на проекта.

Виртуална реалност и носими устройства

Технологията за виртуална реалност често се използва заедно с Софтуера за информационно моделиране, за да помогне за по-доброто разбиране на сложни проекти. Помислете за потенциала: вие създавате дизайн на сграда и след това можете да използвате VR, за да я обиколите. Доста готино, нали? Това ще даде на вашия екип или на клиента още по-реалистична представа за това как ще изглежда проектът, след като бъде завършен. По-пълното разбиране на проекта, преди да започне, ви дава възможност да избегнете големи промени и скъпи поръчки за промяна по средата.

3D принтиране

3D принтирането като строителна технология има потенциала да промени снабдяването с материали. За предварително производство материалите за проект могат да бъдат отпечатани и след това транспортирани до работната площадка, готови за употреба незабавно. Това може да ви позволи да получавате материали по-бързо и да рационализирате процеса чрез премахване на допълнителни стъпки в средата.

3D печатът прави възможно отпечатването на материали направо на място, намалявайки отпадъците и допълнително спестявайки разходи за транспорт и съхранение. Въпреки това, едно от настоящите предизвикателства с приемането на тази технология са ограниченията при масовото производство. Въпреки че някои 3D принтери могат да произвеждат в по-голям мащаб, те са скъпи.

Изкуствен интелект

Години наред изкуственият интелект (AI) осигурява ползи за строителните проекти чрез повишена безопасност, подобряване на работните процеси и по-бързо и по-добро изпълнение на работата. Въпреки това много строителни компании продължават да се ориентират и да се учат как най-добре да прилагат тази сложна технология в рамките на своята организация.

Някои по-големи фирми са започнали да изграждат свои собствени програми за изкуствен интелект, за да помогнат при вътрешни процеси и операции на вземане на решения. Докато други разчитат на трети страни, като AI съветници и доставчици на решения, за одит на текущите им практики и идентифициране на възможности за внедряване на AI и/или машинно обучение.
Какво следва?

Инвестирането в най-новите строителни технологии несъмнено е умен бизнес ход. Ключът е намирането на технически инструменти, които могат да ви помогнат да постигнете целите на вашата компания. Както споменахме по-рано, включването на приложение за събиране на данни е добро място да започнете своята цифрова трансформация. Това е сравнително малка предварителна цена с огромен потенциал за възвръщаемост на инвестициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *