Без категория

Кои са най-добрите радиатори за отопление?

Топлината в къщата се превръща в едно от най-важните условия за човешкия живот през студения сезон. Комфортната температура в апартамент или къща е гаранция за добро настроение и здраве на всички членове на семейството. И ако с настъпването на следващия отоплителен сезон се окаже, че съществуващите радиатори за парно не се нагряват достатъчно и цялата отоплителна система се нуждае от ремонт, трябва да помислите за подмяна на радиатори.

Правилно подбраният радиатор ще осигури топлина и уют във вашия дом. Но как да не се изгубите сред изобилието от съществуващи предложения на пазара? Важно е да се разбере, че цената за този въпрос далеч не е определящият фактор. За да направите правилния избор, трябва да разберете какви са радиаторите. Към днешна дата се произвеждат стоманени, алуминиеви и биметални отоплителни батерии. В продажба могат да бъдат намерени и традиционни чугунени батерии. Всеки модел има свои собствени характеристики.

Видове отоплителни радиатори

  • Алуминиевите батерии имат висок коефициент на топлопреминаване поради характеристиките на метала. Такива радиатори се характеризират със сбит модерен външен вид и достъпна цена. Те са лесни за инсталиране поради лекото им тегло. Срокът на експлоатация е 20-25 години.
  • Стоманените батерии могат да бъдат тръбни, секционни и панелни радиатори. Цената и топлопредаването на такива радиатори ще варират в зависимост от дизайна. В сравнение с алуминиевите батерии топлопредаването на стоманените радиатори е малко по-ниско, но експлоатационният живот е по-дълъг с 5-10 години.
  • Биметалните радиатори също са популярни на вътрешния пазар, при производството на които се използват стомана и алуминий. Те съчетават най-добрите качества на тези метали – висока топлопроводимост и здравина. Срокът на експлоатация е 25-30 години.Чугунените радиатори са традиционно много търсени. Въпреки факта, че чугунът се характеризира с нисък топлообмен, голямо тегло, сложност на монтажа и висока цена, такива радиатори все още са в търсенето. Те се вписват перфектно в класически интериор, а дизайнерските чугунени радиатори могат дори да се превърнат в централен елемент на дизайна. А експлоатационният живот на такива батерии е практически неограничен. Само вашите внуци ще се сблъскат с необходимостта да сменят чугунените батерии с нови.

Кой радиатор е най-добър?

Когато избирате отоплителни радиатори, трябва да вземете предвид и характеристиките на отоплителната система на сградата. Моля, имайте предвид, че ако в отоплителната система работи котел с меден нагревателен елемент, тогава не се използват алуминиеви батерии, т.к. тази сплав ще корозира за един или два сезона.

За централизирани отоплителни системи най-добрият вариант са чугунени и стоманени радиатори. Те са по-подходящи за суровите реалности на домашния отоплителен сезон, тъй като са по-малко засегнати от химичния състав и агресивността на водата, понасят добре падането на налягането в системата.

Затова е важно да разберете, че няма добри или лоши радиатори. Те могат да бъдат с различни конфигурации, дизайн, мощност, методи на свързване. Изберете радиаторите, които ви подхождат най-добре в онлайн магазин bg-maistor.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *